Sovice krahujová (Surnia ulula)

posted in: Projekt sovy 2020 | 0

Sovice krahujová (Surnia ulula) je středně veliká sova z čeledi puštíkovití rozšířená v euroasijských (Norsko po Kamčatku a Sachalin) a severoamerických (Kanada, sever USA) tajgách. Je stálá, ačkoli často zalétává do jižnějších oblastí, vzácně se jednotliví jedinci objevují i na území České republiky.

Sovice krahujová je veliká asi jako kalous ušatý. Má robustní tělo, kulatou hlavu, nápadně dlouhý ocas, ostré zakřivené drápy a poměrně krátká zaostřená křídla, která způsobují, že se v letu podobá dospělému jestřábovi, díky čemuž si vysloužila i svůj anglický název Northern Hawk Owl (doslova přeloženo jako Severní jestřábí sova). Svrchní stranu křídel a ocas má světle až tmavě hnědou s bílým skvrněním, na ocase nahrazují skvrvění bílé proužky. Spodní stranu těla má světlou s černými pruhy, obličej světlý s nápadně černým lemováním. Na temeně hlavy a na zadní straně hrdla je šedobílá. Nápadné jsou i velké žluté oči a zobák. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.


Jiří Š.